ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη, 29 Μαΐου 2007

Allium ampeloprasum / Άγριο πράσο - στου Βέικου

Περισσός - Βέικος, 25/05/2007 Τουρκοβούνια


Allium είναι η λατινική λέξη για το σκόρδο. Τα Allium είναι βολβώδη φυτά με σκιάδιο στην κορυφή που δίνει πολλά μικρά άνθη. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 40 είδη σκόρδων και κρεμμυδιών, ανάμεσα στα οποία είναι και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες. Ποολά άγρια είδη είναι ενδημικά της Ελλάδας.

Το 'Αλλιο το αμπελόπρασο (Allium ampeloprasum L.) είναι ένα είδος άγριου πράσου και θεωρείται ο πρόγονος του ήμερου πράσου. Είναι ψηλό φυτό με φύυλλα, στενά, οδοντωτά κοντά στον βλαστό, λεπτότερα προς το άκρο. Σκιάδιο σφαιρικό (βλ. φωτογραφία) μέχρι 8 εκατοστά διάμετρο με πλήθος ροδοκόκκινα άνθη και έντονη μυρωδιά σκόρδου.

Είναι διεσπαρμένο σ' όλη την Ελλάδα. Το βρίσκουμε συνήθως σε εγκαταλειμμένα χωράφια και άκρες δρόμων.

Στου Βέικου φύτρωσαν πάνω από 10 άτομα στις επιχωματώσεις για τα ολυμπιακά έργα. Οι σπόροι ήρθαν είτε με τα μπάζα είτε με τον αέρα. Μέχρι την δεκαετία του 1980 η περιοχή ήταν υπεροβοσκημένος φρυγανότοπος.Σάββατο, 26 Μαΐου 2007

Glaucium flavumΤο Γλαύκιο το ξανθό (Glaucium flavum), που λέγεται και «κίτρινη παπαρούνα» είναι μικρός, διετής θάμνος με σαρκώδη, γλαυκόχρωμα φύλλα, τα κατώτερα πολύ μεγάλα, τα ανώτερα επιφυή. Έχειπολύ εντυπωσιακά χρυσοκίτρινα άνθη με 4 αλληλοκαλυπτόμενα πέταλα. Ο καρπός είναι λεπτή, κυλινδρική κάψα που μπορεί να περάσει σε μήκος τα 20εκ. Σε άκρες δρόμων, πρανή, αμμώδεις παραλίες, μπάζα.

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε στο εναπομείναν τμήμα του «κτήματος Βεΐκου», στο Γαλάτσι, στις 25 Μαΐου 2007. To φυτό έχει φυτρώσει σε περιοχή που μπαζώθηκε για να κατασκευαστεί το παρακείμενο «παλάτι του πινγκ πονγκ»για την Ολυμπιάδα του 2006.