ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

Tussilago farfara - Βήχιο

Πάρνηθα28/02/2008 Μακρυχώραφο

Το Βήχιον το σιτόφυγον (Tussilago farfara) ανήκει στην πολύ μεγάλη οικογένεια των Συνθέτων (Compositae) και είναι γνωστό φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα, θεωρούμενο ως δραστικό αντιβηχικό. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, και ο Διοσκουρίδης το ονόμασε Βήχιον (ή Χαμαιλεύκη). Και σήμερα χρησιμοποιείται από φαρμακευτικές και παρεμφερείς εταιρίες για αντιβηχικά σκευάσματα και φίλτρα για καπνιστές.

Το Βήχιο είναι ποώδες, πολυετές φυτό. Πολύβλαστο με μεγάλα, φωτεινά κίτρινα άνθη. Φυτρώνει σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας σε ορεινές τοποθεσίες. Προτιμάει υγρά αλλά και ηλιόλουστα εδάφη. Τα φύλλα εμφανίζονται μετά την άνθηση και μοιάζουν με τα φύλλα του κισσού.

Τα φυτά των φωτογραφιών έχουν φυτρώσει σε μία λάκκα στην περιοχή της περιβόητης Ιπποκρατείου Πολιτείας, στην βορειανατολική Πάρνηθα. Η λάκκα είχε πάνω από μισό μέτρο χιόνι, μετά την πρόσφατη χιονόπτωση στην Αττική, κι ίσως γι' αυτόν τον λόγο να κάηκαν τα φύλλα των φυτών, που απουσιάζουν. Στο λασπώδες πάντως έδαφος (και μάλλον κάτω από την όχι χαμηλή θερμοκρασία που διατηρείται κάτω από το χιόνι) τα φυτά είχαν μία δυνατή και πρόωρη άνθηση. Μετά το λιώσιμο του χιονιού, η λάκκα περιβάλλεται από ένα ευκαιριακό ρυάκι, το οποίο κατεβάζει το χιόνι που αργολιώνει, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008

Anemone coronaria var. phoenica - Κόκκινη ανεμώνα

Λαυρεωτική - Lavrion
26/02/2008

Η ανεμώνα η στεφανωματική (Anemone coronaria) είναι ποικιλόμορφη με πολλά χρώματα. Αρχίζει να ανθίζει από τον Δεκέμβριο στα νότια, τα νησιά και τις παραλιακές περιοχές. Η κόκκινη ανεμώνα (Anemone coronaria var. phoenica) είναι από τις τελευταίες που ανθίζουν, περίπου στις αρχές της άνοιξης, η οποία σε πολλά μέρη της Ελλάδας αρχίζει από τον Φεβρουάριο. Οι φωτογραφίες προέρχονται από παραλιακές περιοχές της Λαυρεωτικής, που αυτή την εποχή είναι καταστόλιστες με κόκκινες ανεμώνες, ακόμα και στα άγονα μέρη με τις σκιλλοκρεμμύδες.

Λαυρεωτική - Lavrion
26/02/2008

Gagea peduncularis - Γαγέα η έμμισχος

Τουρκοβούνια, 14/02/2008 Περισσός

Μικρό, πολυτές, βολβώδες φυτό. Άνθη κίτρινα, με διάμετρο μέχρι 2,5 εκατοστά, που σχηματίζουν μπουκέτα την άνοιξη σε θαμνότοπους και κυρίως σε ανοιχτές πετρώδεις τοποθεσίες.

Ένα βίντεο με γαγέες από τα Τουρκοβούνια μπορείτε να δείτε πιο κάτω ή πατώντας εδώ...


Veronica glauca subsp. glauca - Βερόνικα η γλαυκή

Υμηττός, 23/02/2008

Μονοετής όρθια πόα, χνουδωτή, διακλαδιζόμενη. Ταξιανθίες με 10-25 άνθη, τριχωτά ή λεία. Είναι ενδημικό της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως της Αττικής) και Κρήτης. Σε φρύγανα και ασβεστολιθικά εδάφη.
.

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Anchusella variegata


όρος Αιγάλεω 13/03/2011
Η Anchusella variegata είναι ενδημικό φυτό του Νότιου Αιγαίου και της Κρήτης. Μονοετές, με σκληρές άκαμπτες τρίχες και βλαστούς έρποντες. Έχει χαρακτηριστικά λογχοειδή, οδοντωτά φύλα με άσπρα στίγματα. Ανθίζει Μάρτιο - Απρίλιο σε βραχώδη και ξηρά περιβάλλοντα και σε χαμηλά υψόμετρα. Διάμετρος άνθους 6-7 χιλιοστά.

Σχινιάς 20/02/2008


Υμηττός 23/02/2008

Ornithogalum atticum - Ορνιθόγαλο της Αττικής

Σχινιάς 21/02/2008

Τα ορνιθόγαλα είναι βολβώδη φυτά με λευκά αστεροειδή άνθη. Το ορνιθόγαλο της Αττικής (Ornithogalum atticum) είναι ενδημικό της νότιας Ελλάδας. Φύεται σε βραχώδεις εσωτερικές και ορεινές τοποθεσίες. Ανθίζει Μάιο - Ιούνιο αλλά στην περιοχή του Σχινιά, με το γλυκό κλίμα δίπλα στην θάλασσα, η άνοιξη έρχεται νωρίς και οι βραχότοποι του γεμίζουν με σπάνια και ενδημικά φυτά.

Πηγή:
Ειρήνης Απλαδά - Γεωργίου Αμοργιανιώτη «Σπάνια και ενδημικά φυτά Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας», Αθήνα 2005, έκδ.Δασαρχείο Πάρνηθας

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008

Veronica persica - Βερονίκη η περσική

Τουρκοβούνια 14/02/2008 Περισσός

Ετήσια πόα με βλαστούς 10-60 εκ. Άνθη γαλάζια, μικρά, περίπου 2 εκ. Θεωρείται ασιατικό είδος (εξ ού και «περσικό») που έχει εγκλιματιστεί και αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη σε χαμηλά υψόμετρα.
.

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008

Neotinea lactea (Orchis lactea) - video


Υμηττός, 15/02/2008

Η Orchis lactea (Ορχιδέα η γαλακτόχρους) είναι μια όμορφη ορχιδέα με λευκά ή ροζ άνθη που έχουν ρόδινες και κόκκινες στίξεις. Είναι μικρό αλλά γερό φυτό. Στον Υμηττό ανθίζει σε σχετικά πετρώδεις και ανοιχτές θέσεις σε φρυγανότοπους. Ανθίζει από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τον Απρίλιο.

Η εξάπλωση του είδους από το http://www.elisajeanluc.fr/orchidees_nature/neotinea/neotinea_lactea.htm
Υμηττός 30/01/2010 Hymittos

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008

Narcissus tazetta subsp. papyraceus / Νάρκισσος (μανουσάκι)

Λαυρεωτική 01/02/2008 Lavrion

Υποείδος του γνωστού νάρκισσου (Narcissus tazetta). Καλλιεργείται ευρέως. Βολβώδες φυτό, που έχει μέχρι 12 εύοσμα άνθη.
.

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2008

Anemone blanda / Ανεμώνα η χαρίεσσα (του βουνού)

Πάρνηθα 04/02/2008 Μακρυχώραφο

Αυτή η ανεμώνα ανθίζει από τα μέσα Φεβρουαρίου στα ξέφωτα των ορεινών δασών. Θεωρείται ότι πρόκειται για την «ορεία ανεμώνη» του Θεόφραστου. Αυτή την εποχή συνυπάρχει στην βορειοανατολική Πάρνηθα με νεραγκούλες, κρόκους olivieri και κρόκους της Αττικής..

Euphorbia myrsinites / Ευφορβία η μυρσινίτης

Πάρνηθα στροφές 30/01/2008

Φυτό πολυετές, με φύλλα παρόμοια με της μυρσίνης, εξ ου και το όνομά του. Σε πετρώδεις και άγονες τοποθεσίες. Κοινό στην Πάρνηθα, αν και συναντάται κυρίως σε βορειότερες περιοχές.


Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2008

Muscari pulchellum

Τουρκοβούνια  25/01/2008 Γαλάτσι (Βέικος)

Τα Muscari είναι βολβώδη φυτά. Στην Ελλάδα γενικά λέγονται «βολβοί», οι οποίοι τρώγονται ήδη από την αρχαιότητα γιατί θεωρούνται αφροδισιακοί.
.

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

Crocus olivieri από την Πάρνηθα

Πάρνηθα 04/02/2008 Μακρυχώραφο

Σε λιβάδια, ανοιχτά δάση και ξέφωτα. Άνθιση από Φεβρουάριο. Εξαπλώνεται στη νότια Βαλκανική και την περιοχή του Αιγαίου. Ο κρόκος της φωτογραφίας έχει ανθίσει σε υπόστρωμα από φύλλα βελανιδιάς.

Πηγές:
* Ειρήνης Απλαδά - Γεωργίου Αμοργιανιώτη «Σπάνια και ενδημικά φυτά Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας». Αθήνα 2005, έκδ.Δασαρχείο Πάρνηθας