ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008

Colchicum bivonae - κολχικό

Πάρνηθα, 13/09/2008 Parnis

Τα κολχικά είναι τα πρώτα φθινοπωρινά λουλούδια που ανθίζουν από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.Eίναι δηλητηριώδη φυτά. Όλα τα μέρη τους περιέχουν την κολχικίνη, που είναι δραστικό δηλητήριο. Με ένα τέτοιο δηλητήριο υποτίθεται ότι η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της στην Κολχίδα και γι' αυτό τα φυτά ονομάστηκαν κολχικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 20 είδη που ανθίζουν σε όλη την διάρκεια του φθινοπώρου. Το Colchicum bivonae είναι ένα από τα μεγαλύτερα κολχικά. Το ύψος του φτάνει και τα 30 εκατοστά. Έχει ρομβοειδή σχέδια και λιλά χρώμα. Τα τέπαλά του παίρνουν την μορφή κυπέλου. Αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν να διακρίνεται εύκολα. Ανθίζει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στην ορεινή ζώνη. Στην Πάρνηθα ανθίζει στα ψηλά σε μία ευρεία ζώνη από την Αγία Τριάδα μέχρι την Μόλα.

Πάρνηθα, 13/09/2008 Παλιοχώρι

Πάρνηθα 05/09/2009 Parnis

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008

Τα πρώτα λουλούδια του φθινοπώρου

Colchicum bivonae, Πάρνηθα, 05/09/2009

Οι περισσότεροι πιστεύουμε (και το έχουμε μάθει στο σχολείο) ότι το φθινόπωρο έχει σχέση με κιτρινισμένα φύλλα και την νάρκωση της φύσης. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το φθινόπωρο ανθίζει ένα πλήθος λουλουδιών. Από αργά τον Αύγουστο αρχίζουν να βγαίνουν μέσα από την ξερή γη στα μέσα υψόμετρα τα πρώτα κυκλάμινα, όπως αυτά των φωτογραφιών (κάτω). Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζουν να ξεπετάγονται τα κολχικά, όπως αυτό της φωτογραφίας (πάνω). Μετά τις πρώτες βροχές, αρχίζει η εποχή των κρόκων. Η συνέχεια τις επόμενες μέρες στην φύση αναμένεται ενδιαφέρουσα...

Κυκλάμινο στο Κατσιμίδι (Πάρνηθα) 04/09/2008

Κυκλάμινο στην κορυφή της Πάρνηθας 26/08/2008

 Colchicum lingulatum Πάρνηθα 03/09/2009
.

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

Ophrys ferrum - equinum

Ποικιλόμορφη καθώς είναι η πεταλοειδής ή πεταλόμορφη ορχιδέα (Ophrys ferrum - equinum) δημιουργεί πολλές φορές σύγχυση στην αναγνώριση ης. Ένα δείγμα της ποικιλομορφίας που παρουσιάσει στην Αττική φαίνεται στο φωτογραφικό κολάζ πιο πάνω.Τη συναντάμε στην κεντρική, νότια και παραλιακή Ελλάδα. Παραδόξως δεν έχει βρθεί στην Κρήτη και την Κεφαλονιά. Ανθίζει από τον Μάρτιο.

Τα άνθη της καθαρής μορφής της Ophrys ferrum - equinum έχουν χρώμα καφεκόκκινο και ο θυρεός τους έχει σχήμα πετάλου ή δύο σταγόνων σε γαλάζιο-ελεκτρίκ χρώμα. Έχει ευρεία κατανομή στην Αττική, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη με θέσεις που έχω φωτογραφίσει την ορχιδέα αυτή.