ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

Ophrys paralias - οφρύς η παραλιακή

Την περασμένη άνοιξη ανακαλύψαμε σε έναν παραλιακό βιότοπο της Αττικής μια άγρια ορχιδέα της ομάδας scolopax που έμοιαζε να είναι κάτι νέο. Λίγες μέρες αργότερα δείξαμε τον βιότοπο και τα φυτά στον φίλο μας Ζήση Αντωνόπουλο, που έχει μεγάλη πείρα στο γένος «Οφρύς» καθώς και στον Βέλγο φίλο James Mast de Maeght με επίσης μεγάλη πείρα αλλά και μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Κι οι δυο συμφώνησαν ότι πρόκειται για κάποιο νέο υποείδος της ομάδας scolopax.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι παρόμοια φυτά, που ανήκουν στο ίδιο taxon, έχουν φωτογραφηθεί παλαιότερα από τον Ζήση Αντωνόπουλο σε παραλιακές θέσεις στην Αργολίδα και την Μάνη. Από το χαρακτηριστικό αυτό, ότι δηλαδή το φυτό ευδοκιμεί σε παραλιακές τοποθεσίες, δώσαμε σ' αυτή την άγνωστη και ακαταχώρητη ορχιδέα το όνομα «Οφρύς η παραλιακή» (Ophrys paralias), με την ευχή ο ειδικός που θα την περιγράψει επιστημονικά να της δώσει αυτό το όνομα.

Η «Οφρύς η παραλιακή» (Ophrys paralias) είναι φυτος μικρανθές, με στρογγυλεμένο και μικρό χείλος, με στικτό και διασπασμένο σχέδιο θυρεού. Έχει κοντά κέρατα (πέταλα) και αναδιπλωμένο το ραχιαίο σέπαλο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα Scolopax στην σύνδεση:
όπου ο James Mast de Maeght έχει κάνει μια πρώτη ανακοίνωση.

Πληροφορίες για τις ελληνικές κερασφόρες Οφρείς (και στα ελληνικά) από τον Ζήση Αντωνόπουλο στην σύνδεση:


Δεν υπάρχουν σχόλια: