ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Εποχή αναγέννησης της αττικής φύσης

Μερέντα 18/10/2009

Από τον Σεπτέμβριο, που τελειώνει το ξηρορθερμικό καλοκαίρι μας, αρχίζει σταδιακά στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας που έχει μεσογειακό κλίμα η αναγέννηση της φύσης, με την άνθιση πολλών γεώφυτων. Τω φυτών, δηλαδή, που διατηρούν τα θρεπτικά τους στοιχεία κάτω από το χώμα σε μορφή βολβών, όπως οι κρόκοι, ή κονδύλων όπως τα κυκλάμινα. Η άνθιση των γεώφυτων παίρνει εκρηκτική μορφή, μετά τις πρώτες βροχές., ενώ αρχίζουν να πετάνε φύλλα κι εκατοντάδες άλλα φυτά. Φέτος που ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβριος έριξαν καλά νερά όλα τα βουνά της Αττικής έχουν γεμίσει με πράσινο και χρώματα.

Αυτές τις μέρες ανθίζουν παντού οι κρόκοι οι εσχαρωτοί (crocus cancellatus υποείδος mazzaricus), όπως αυτοί της επάνω φωτογραφίας από την Μερέντα, ένα χαμηλό βουνό πάνω από το Μαρκόπουλο Μεσογείων. Χιλιάδες είναι και τα κολχικά, όπως αυτό το μπουκέτο της φωτογραφίας κάτω από τον Υμηττό. Σε λίγο καιρό που θα μικρύνει η μέρα, θα λιγοστέψει το φως και θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία θα εμφανιστούν άλλα είδη κρόκων, νάρκισσοι κι άλλα αγριολούλουδα.


Υμηττός 23/10/2009

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Spiranthes spiralis

Λαύριο 18/10/2009 Lavrion

Το σπειρανθές το σπειροειδές (Spiranthes spiralis) είναι ένα μια μικρή ορχιδέα, η μόνη που ανθίζει το φθινόπωρο, από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οφείλει το (ελληνικό) όνομά της στην σπειροειδή διάταξη των ανθέων της. Έχει ευρεία διασπορά στην Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά εντοπίζεται δύσκολα λόγω του μεγέθους της και της εποχής που ανθίζει. Περιγράφτηκε πολύ παλιά, το 1753 από το Στρασβούργο της Γαλλίας. Στην Αττική φυτρώνει σε φρυγανότοπους και αραιά πευκοδάση.


Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Ornithogalum arabicum

Δήλεσι  30/04/3008

Το αραβικό ορνιθόγαλο (Ornithogalum arabicum) θεωρείται μεσογειακό είδος. Για τα εντυπωσιακά λευκά άνθη του το καλλιεργούσαν σε κήπους. (Όταν, βέβαια, οι γειτονιές των πόλεων και τα χωριά, είχαν κήπους, γιατί σήμερα...). Η παρουσία του, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, σημειώνεται στην Δυτική Κρήτη, Ρόδο, Ικαρία και Λήμνο. Υπάρχει και στην ανατολική Αττική, σε μια περιοχή όπου ανθίζουν επίσης άλλα ορνιθόγαλα, άγριοι γλαδίολοι και ίριδες και βοιωτικές τουλίπες.

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Pyracantha coccinea πυράκανθος

Τουρκοβούνια 11/11/2007 Γαλάτσι (Βέικος)

Ο πυράκανθος οφείλει τ' όνομά του (Pyracantha coccinea) στους κόκκινους καρπούς του και τους αγκαθωτούς βλαστούς του. Ανήκει στην ίδια οικογένεια (ROSACEAE) με τις τριανταφυλλιές, κι όπως αυτές, έχει αγκάθια στην άγρια μορφή του και όμοιους καρπούς που όμως είναι πιο ζουμεροί. Οι καρποί του διατηρούνται όλο τον χειμώνα κι αποτελούν πηγή τροφής για τα πουλιά (ιδιαίτερα τα κοτσύφια) σε μια εποχή που η τροφή δεν είναι άφθονη. Ο πυράκανθος είναι φυτό της ΝΑ Μεσογείου και της Δ. Ασίας. Υπάρχει αυτοφυής σε πολλά βουνά μας. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό, για την γενική εικόνα που δίνουν οι πολυάριθμοι καρποί του. Χρησημοποιείται και σε φράχτες.