ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Orchis fragrans


Πεντέλη 28/04/2008

Η Orchis fragrans (Ορχιδέα η εύοσμος) είναι φυτό με ευρεία κατανομή. Έχει ευχάριστη μυρωδιά. Την συναντάμε σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και στα νησιά. Ανθίζει Μάρτιο-Ιούνιο σε φρυγανότοπους και υποβαθμισμένα εδάφη μέχρι και στα 1.200μ. υψόμετρο

 Υμηττός 19/04/2008

 Ωρωπός 30/04/2008

Κυριακή, 24 Απριλίου 2011

Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Pyrus amygdaliformis γκορτσιά

Πάρνηθα 21/04/2011 Άγιος Μερκούριος

Η γκορτσιά (Πύρος ο αμυγδαλόμορφος - Pyrus amygdaliformis) είναι ένα από τα είδη αγριαχλαδιάς που αυτοφύονται στην Ελλάδα. Το φθινόπωρο ωριμάζουν οι μικροί εδώδιμοι καρποί, τα γκόρσα, που για να φαγωθούν πρέπει να ωριμάσουν πολύ καλά. Είναι ένα από τα φυλλοβόλα δέντρα, που η ανθοφορία σηματοδοτεί την άνοιξη στην Ελλάδα.


Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Cercis siliquastrum κουτσουπιά

Υμηττός 20/04/2011 Hymittos


Η κουτσουπιά (Κέρκις η κερατονιειδής - Cercis siliquastrum) είναι ένα φυιλλοβόλο δέντρο που φθάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Είναι το πιο χαρακηριστικό δέντρο της ελληνικής άνοιξης με την πλούσια ρόδινη ανθοφορία τους.

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Orchis quadripunctata

ορχιδέα η τετράστικτη
Υμηττός 21/04/2008 Hymittos

Η Orchis quadripunctata έχει βλαστό σκουροκόκκινος και φύλλα με έντονο πράσινο και σκούρες κηλίδες. Τα άνθη έχουν συνήθως ρόδινο-λιλά χρώμα. Το χείλος είναι τρίλοβο και φέρει τέσσερα στίγματα σε λευκό φόντο, που έδωσαν το όνομά της σ' αυτή την μικρή ορχιδέα. Φυτρώνει συνήθως σε πετρώδεις τοποθεσίες, πετρώδη πρανή και σχισμές βράχων. Κοινή σε όλα τα βουνά της Αττικής.
Πάρνηθα 03/04/2008
 Υμηττός 22/03/2008

 

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Limonium sinuatum

Λαύριο 19/04/2008 Lavrion

Το Λιμόνιο το κολπωτό (Limonium sinuatum) το συναντάμε την άνοιξη σε παραθαλάσσιες θέσεις στη νότια Ελλάδα και τα νησιά. Τα άνθη του διατηρούνται για μεγάλο διάστημα, γι΄αυτό και μια από τις κοινές του ονομασίες είναι «αμάραντο». Στην Κέα (Τζιά) των Κυκλάδων το ονομάζουν «προβάτσα» και μαζεύουν τα τρυφερά του φύλλα, που έχουν υπόξινη γεύση και τα μαγειρεύουν φρικασέ.

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Lamium amplexicaule

Τουρκοβούνια 04/03/2008 Γαλάτσι (Βέικος)

Lamium garganicum

Υμηττός 18/04/2008 Hymittos

Ophrys aesculapii

Υμηττός 18/04/2008 Hymittos

Η ορχιδέα (οφρύς) του Ασκληπιού (Ophrys aesculapii) ανθίζει από τον Μάρτιο και είναι ενδημική της Αττικής και της Πελοποννήσου. Φυτρώνει συνήθως ανάμεσα σε θάμνους και χέρσα λιβάδια. Η Οφρύς του Ασκληπιού είναι μια εντυπωσιακή ορχιδέα με μεγάλο θυρεό (σχέδιο) που έχει το σχήμα του γράμματος «ήτα» και μοβ-λευκά χρώματα σε σκούρο καφέ φόντο. 


 Σχινιάς 19/03/2008 Υμηττός 18/04/2008 Hymittos


Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Matricaria chamomilla χαμομήλι


Χαμομήλι ονομάζουμε μια μικρή μαργαρίτα που ανθίζω χάμω στα έδαφος και έχει άρωμα που μοιάζει με το μήλο. Η ονομασία είναι αρχαίο (χαμαί+μήλο) και την ερμηνεία την έχει δώσει ο Γαληνός ήδη από την όψιμη αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος ονομάζει το χαμομήλι «Άνθεμον το αφυλλανθές», κατ’ αντίθεση με το «Άνθεμον το φυλλώδες» που είναι οι μαργαρίτες με ψηλούς βλαστούς. Πράγματι, η ανθοφορία του χαμομηλιού είναι τόσο πυκνή ώστε δεν φαίνονται τα φύλλα του και δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει φύλλα και είναι «αφυλλανθές». Το επιστημονικό του όνομα είναι Χαμαίμηλον το περιτμημένο (recutita) με συνώνυμο το Matricaria chamomilla L.

Το χαμομήλι είναι δημοφιλές και βασικό θεραπευτικό βότανο από τα προϊστορικά χρόνια. Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και οι άλλοι αρχαίοι γιατροί το χρησιμοποιούσαν ως άριστο αντισηπτικό και καταπραϋντικό φάρμακο για ένα πλήθος παθήσεων. Το χαμομήλι περιέχει αιθέριο έλαιο, φλαβονοειδή, κουμαρίνες και χολίνη. Το εκχύλισμα του χαμομηλιού και σήμερα έχει σημαντική χρήση για κομπρέσες στα μάτια και πλύσεις του στόματος και των αυτιών. Είναι χαλαρωτικό και ηρεμιστικό. Φαρμακευτικά είναι τα άνθη του χαμομηλιού που έχουν ιδιότητες αντιφλογιστικές, χωνευτικές, σπασμολυτικές, επουλωτικές, αντιφυσητικές, αντιαλλεργικές, λιποδιαλυτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις. Είναι ομοιοπαθητικό φάρμακο. Το χαμομήλι φύεται άφθονο στην Ευρώπη.

Ανθεμίδες
Το γένος Ανθεμίς ο Θεόφραστος το έχει περιγράφει από την αρχαιότητα με το όνομα «Άνθεμον το αφυλλανθές». Στην Ελλάδα αυτοφύονται 40 είδη, από τα οποία τα 13 είναι ενδημικά. Πιο κοινή είναι η Ανθεμίς της Χίου (Anthemis chia). Η Ανθεμίς η βαφική (Anthemis tinctoria) ξεχωρίζει για τις βαφικές της ιδιότητες, ενώ το υπέργειο τμήμα και η ρίζα της χρησιμοποιείται ως επουλωτικό βότανο.