ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Οι «κλέφτες» του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι και ειδικά τον Αύγουστο, η μεσογειακή φύση προσπαθεί να ανταπεξέλθει από το σοκ μιας μακράς ξηροθερμικής περιόδου. Ακόμα και τα αγκάθια, που είναι σκληρά φυτά με λίγες απαιτήσεις, έχουν ολοκληρώσει τον βλαστικό τους κύκλο και βρίσκονται στην τελική φάση για την παραγωγή απογόνων, δηλαδή των σπόρων τους. Για όσους αγαπούν την φύση κάθε κύκλο της έχει ενδιαφέρον και φυσικά ο αυγουστιάτικος που γεμίζει τον τόπο με... κλέφτες.

Οι "κλέφτες" είναι οι σπόροι των φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Σύνθετων (Compositae ή Asteracae). Οι σπόροι αυτοί διαθέτουν μια τριχοειδή κεφαλή, που τους δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τις ελαφρές ριπές του αέρα και να πετάνε σαν αλεξίπτωτα. Με τον τρόπο αυτό διασπείρονται σε μεγάλη έκταση, ενώ με τα τριχίδια της κεφαλής τους αγκιστρώνονται στα εδάφη που πέφτουν και περιμένουν τις πρώτες βροχές για να φυτρώσουν.

Παντού όπου υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο κάνουν τις αυγουστιάτικες πτήσεις τους αυτή την εποχή οι "κλέφτες". Εμείς θα τους παρακολουθήσουμε φωτογραφικά στην Πάρνηθα στην περιοχή που δεν έχει καεί κι όπου δίπλα στα έλατα οι πρωταγωνιστές των ημερών είναι τα... γαϊδουράγκαθα (Onopordum tauricum).

Στο νεαρό ελατάκι (σε πρώτο πλάνο) παρέα κάνουν τα ξερά αλλά όχι νεκρά γαϊδουράγκαθα.


Τα ιώδη άνθη του γαϊδαουράγκαθου έχουν αλλάξει μορφή κι έχουν μετασχηματιστεί σε δέσμες από "κλέφτες".


Οι "κλέφτες" έχουν αρχίσει να γεμίζουν το έδαφος και να αγκιστρώνονται όπου βρουν.


Κεφαλές σε διάφορα στάδια μετασχηματισμού. Μερικές διατηρούν ακόμα τμήματα με το αρχικό ιώδες χρώμα τους.


Θυμηθείτε ότι και η αγκινάρα (που είναι λουλούδι) έχει μέσα το "χνούδι" με τους δικούς της "κλέφτες" και το οποίο το καθαρίζουμε.


Κάπως έτσι είναι και η αγκινάρα, όταν η κεφαλή της θα ωριμάσει και θ' ανοίξει. 'Αλλωστε, η άγριοαγκινάρα είναι ένα γνωστό είδος της οικογένειας των Συνθέτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: