ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Πάρνηθα: Μικρή βόλτα για κρόκους και κολχικά

Πάρνηθα 01/11/2007

Δίπλα στην τσιμεντούπολη είναι η Πάρνηθα. Από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένη με την Αθήνα αλλά, με την έκταση που έχει πάρει η τσιμεντούπολη, η Πάρνηθα σήμερα αποτελεί την ανάσα της. Μια σημερινή μικρή απογευματινή βόλτα δείχνει την αξία της Πάρνηθας, αλλά και τι χάσαμε από την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού. Η βόλτα έγινε σε ένα μικρό οροπέδιο, βόρεια του Κατσιμιδιού και δυτικά (και πολύ κοντά) της περιβόητης "Ιπποκρατείου Πολιτείας". Στόχος ήταν η φωτογράφιση κρόκων και κολχικών, που τώρα είναι η εποχή τους.


Συνύπαρξη του καλοκαιριού με μία από τις τελευταίες ανθισμένες κενταύριες (πάνω) και του φθινοπώρου με ένα από τα πρώτα άγρια ραδίκια (Taraxacum - πικροράδικο)...

Τα κόκκινα φύλλα (πάνω) φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψη που μας έχουν επιβάλει για το φθινόπωρο αλλά η πραγματική εικόνα (κάτω) του ελληνικού φθινόπωρου είναι πράσινη με την ενδυνάμωση και την αναγέννηση της φύσης. Με φόντο την κορφή του Κατσιμιδιού κάνουμε την βόλτα μας ανάμεσα σε πεύκα, βελανιδιές, αγριελιές, κουμαριές, σχίνους, πουρνάρια και πολλά πουλιά. Ανεβαίνουμε προς τις κορφές Νταβέλη, Κάψαλα και Μηλιά προς αναζήτησιν φθινοπωρινών αγριλούλουδων.
Η πρώτη έκπληξη είναι αυτό το μανιτάρι...

Τα κυκλάμινα βρίσκονται παντού, είτε με την ανθοφορία τους είτε με τα τα ζωντανά σχέδια των φύλλων του...
Να και τα πρώτα κολχικά (Colchicum curani)

Οι λιβελούλες συνεχίζουν την αναζήτηση τροφής...

Ο πρώτος κρόκος που βρίσκουμε είναι λευκός...

Κι ένα άλλο είδος κρόκου...

Βρισκόμαστε πάνω στο οροπέδιο και αντικρύζουμε την πίσω πλευρά της κορυφής της Πάρνηθας...

Κρόκοι και κυκλάμινα συνεχίζουν την ανθοφορία τους και στα πιο ψηλά...

Συστάδα με κολχικά...

Κι ας τελειώσουμε την μικρή απογευματινή μας βόλτα με ένα πρώιμο κούμαρο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μανιτάρι είναι το όμορφο είδος Coprinopsis picacea. Το καπέλο έχει αρχίσει ήδη να αυτοδιαλύεται όπως σε όλα τα είδη του γένους κόπρινος και των συναφών.

nik είπε...

Ευχαριστώ, Χρίστο. Σωστό...