ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Muscari pulchellum

Τουρκοβούνια  25/01/2008 Γαλάτσι (Βέικος)

Το Μούσκαρι το ωραίο (Muscari pulchellum subsp. pulchellum, Heldr. & Sartori ex Boiss. 1859) είναι  ενδημικό της Στερεάς Ελλάδας και της Νοτιανατολικής Πελοποννήσο. Στις Κυκλάδες ευδοκιμεί το υποείδος (Muscari pulchellum subsp. clepsydroides) σε Κέα, Κύθνο και Νάξο.
Βολβώδες πολυετές φυτό.
Βιότοπος: πετρώδεις θέσεις και φρυγανότοποι από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι την ορεινή ζώνη.
Άνθη: γαλαζορόδινα
Άνθιση: Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο, ανάλογα με το υψόμετρο.
Εξάπλωση στην Αττική: Πάρνηθα, Υμηττός, Γεράνεια, παράλια του Σαρωνικού...
Ετυμολογία:
Muscari < μόσχος (σχετίζεται με το περσικό mushka = γεννητικός αδένας), ελαιώδες, έντονα αρωματικό υγρό που βγαίνει από τον γεννετικό αδένα του ασιατικού ελαφιού «μόσχος ο μοσχοφόρος» (πρβ: μοσκοβολώ, μοσχοκάρυδο, μοσχοσάπουνο, μοσχοστάφυλο). Ίσως επειδή φυτά του γένους Muscari είναι πολύ αρωματικά.
pulchellum > pulcher, όμορφος, ωραίος.


2 σχόλια:

Odysseas είπε...

Εμείς πιτσιρίκια το λέγαμε το "ψωμί του κούκου"!

Άρης Ζωγραφίδης είπε...

Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο που αποτέλεσε -φυσικα- πηγή έμπνευσης και για μένα. Το συγκεκριμένο είδος Muscari της ανάρτησης είναι το M. pulchellum ελληνικό ενδημικό είδος! Ανθίζει συχνά μαζί με το commutatum (ή μπορεί να προηγείται λιγάκι) αλλά ξεχωρίζει εύκολα γιατί το commutatum δεν έχει άσπρο τελείωμα στο άνθος. Όμως διάφοροι βοτανικοί το είχαν μπερδέψει στο παρελθόν με το M. neglectum. Για να τα ξεχωρίζετε μπορείτε να διαβάσετε την εργασία του Karlén «Muscari pulchellum (Liliaceae) and Associated Taxa in Greece and W Turkey» ή την ανάρτηση Muscari pulchellum στο ιστολόγιο που γράφω. Άλλο ένα υπέροχο ενδημικό μας φυτό :)