ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Centaurea tuntasia Κενταύρια του Τούντα ένα φυτό φάντασμα από τα Λιόσια

Δείγμα της Κενταύριας του Τούντα από το ερμπάριο του Πανεπιστημίου της Βιέννης


Παρά την θηριώδη αστική ανάπτυξη στην Αττική και την καταστροφή ή υποβάθμιση βιοτόπων και υγρότοπων (χωρίς λόγο, πολλές φορές), η χώρα του Κέκροπα και της πολιούχου Αθηνάς εξακολουθεί να διατηρεί πολλά ενδημικά και σπάνια φυτά.

Ένα από αυτά τα μοναδικά στον κόσμο αλλά και μυστηριώδη φυτά είναι η Κενταύρια του Τούντα (Centaurea tuntasia). Και είναι μυστηριώδης, πραγματικό φάντασμα, γιατί μετά την αρχική της ανεύρεση στα Λιόσια και την περιγραφή της, δεν έχει ξαναβρεθεί.

Την συνέλεξαν το 1897 στα Λιόσια ο Θεόδωρος Χελδράιχ και ο Βασίλειος Τούντας, από τον οποίο και ονομάστηκε. Περιγράφτηκε το1898 από τον Halácsy. 

Όταν βρέθηκε αυτό το πολύ σπάνιο φυτό, τα Λιόσια ήταν μια αγροτική περιοχή στους πρόποδες της Πάρνηθας και στον δρόμο προς την Φυλή (Χασιά). Σήμερα, τα Λιόσια έχουν οικοδομηθεί και είναι πολύ πιθανό η μοναδική Κενταύρια του Τούντα να έχει εξαφανιστεί. Όποιος την ξαναβρεί και την φωτογραφίσει θα γράψει ιστορία στα χρονικά της ελλαδικής Βοτανικής. 

Προς το παρόν, υπάρχει σε αποξηραμένη μορφή στα ερμπάρια (φυτολόγια) των πανεπιστημίων της Βιέννης και του Lund της Σουηδίας.

Λεπτομέρεια από το δείγμα της Κενταύριας του Τούντα από το ερμπάριο του Πανεπιστημίου της Βιέννης

Ένα δεύτερο φυτό της Κενταύριας του Τούντα από το ερμπάριο του Πανεπιστημίου Lund (Σουηδία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: