ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Ecballium elaterium / Εκβάλλιο το ελατήριο (πικραγγουριά)


Τουρκοβούνια, 05/11/2012 Περισσός

Μονοικο, πολυετές φυτό, με βλαστούς απλωτούς, έρποντες 15-60 εκ. μήκους χωρίς έλικες. Φύλλα μακρόμισχα, με έλασμα 4-10 εκ., καρδιοειδές- τριγωνικό, οδοντωτό ή κυματιστό στα χείλη. Αρσενικά άνθη κίτρινα, 18-20 χιλ., σε μασχαλιαίους βότρεις. Θηλυκά μικρότερα, μασχαλιαία, ανά ένα. Στεφάνη τροχοειδής με 5 λοβούς. Καρπός σαρκώδης, με πολύ τριχωτή-αγκαθωτή κάψα 4-5 εκ. που ανοίγει αυτόματα κατά την ωρίμανση, εκτοξεύοντας μακριά τα σπέρματα, ως ελατήριο. Άνθηση: Μάρτιος- Σεπτέμβριος. Κοινό σε χέρσα χωράφια, άκρες δρόμων και μπάζα.

Το αρχαίο όνομα του φυτού είναι άγριος Σίκυος. Τον καρπό του ονόμασε "ελατήριο" ήδη από την αρχαιότητα ο Διοσκουρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι το εκχύλισμα του καρπού του αποτελεί δραστικότατο καθαρτικό φάρμακο. Όλα τα μέρη του φυτού, και κυρίως ο καρπός του, είναι τοξικά, περιέχοντας το δηλητήριο "ελατηρίνη".

Τουρκοβούνια, 25/10/2007 Γαλάτσι

Τουρκοβούνια, 13/10/2007 Γαλάτσι

3 σχόλια:

euapap είπε...

ο καρπός του φυτου αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ιγμορίτιδας.
Εισπνέοντας το περιεχόμενο του ώριμου καρπού, μέχρι να είναι δυσάρεστο στη μυτη και αλοίφουμε τα ρουθούνια με μικρή ποσότητα. Προκαλέι έντονη καταρροή και βοηθάει την ιγμορίτιδα διαχρονικά.

Ανώνυμος είπε...

Με μεγαλη προσοχη επιδει ειναι δηλητηριο , μπορει να προκαλεσει , πνευμονικο οιδημα!~

Ανώνυμος είπε...

αφηστε το καλυτερα !!!!!! πολυ τοξικο . πηρα ελαχιστη ποσοτητα και θα κανω να καταπιω 2 - 3 μερεσ ζιτιστε τη συμβουλη γιατρου