ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

Tussilago farfara - Βήχιο

Πάρνηθα28/02/2008 Μακρυχώραφο

Το Βήχιον το σιτόφυγον (Tussilago farfara) ανήκει στην πολύ μεγάλη οικογένεια των Συνθέτων (Compositae) και είναι γνωστό φαρμακευτικό φυτό από την αρχαιότητα, θεωρούμενο ως δραστικό αντιβηχικό. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, και ο Διοσκουρίδης το ονόμασε Βήχιον (ή Χαμαιλεύκη). Και σήμερα χρησιμοποιείται από φαρμακευτικές και παρεμφερείς εταιρίες για αντιβηχικά σκευάσματα και φίλτρα για καπνιστές.

Το Βήχιο είναι ποώδες, πολυετές φυτό. Πολύβλαστο με μεγάλα, φωτεινά κίτρινα άνθη. Φυτρώνει σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας σε ορεινές τοποθεσίες. Προτιμάει υγρά αλλά και ηλιόλουστα εδάφη. Τα φύλλα εμφανίζονται μετά την άνθηση και μοιάζουν με τα φύλλα του κισσού.

Τα φυτά των φωτογραφιών έχουν φυτρώσει σε μία λάκκα στην περιοχή της περιβόητης Ιπποκρατείου Πολιτείας, στην βορειανατολική Πάρνηθα. Η λάκκα είχε πάνω από μισό μέτρο χιόνι, μετά την πρόσφατη χιονόπτωση στην Αττική, κι ίσως γι' αυτόν τον λόγο να κάηκαν τα φύλλα των φυτών, που απουσιάζουν. Στο λασπώδες πάντως έδαφος (και μάλλον κάτω από την όχι χαμηλή θερμοκρασία που διατηρείται κάτω από το χιόνι) τα φυτά είχαν μία δυνατή και πρόωρη άνθηση. Μετά το λιώσιμο του χιονιού, η λάκκα περιβάλλεται από ένα ευκαιριακό ρυάκι, το οποίο κατεβάζει το χιόνι που αργολιώνει, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ωραίο!! εχουμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες πότε ανθίζει, πότε το μαζεύουμε, που ακριβώς το βρίσκουμε;

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς το βήχιο έχει αναφερθεί ότι περιέχει διάφορες τοξίνες, που σημαίνει ότι σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί προβλήματα στο συκώτι. Από την άλλη, σε μικρές ποσότητες είναι πολύ χρήσιμο!