ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008

Ferula communis - νάρθηκας, άρτηκας

Σούνιο 14/03/2008 Sounion

Ο νάρθηκας (άρτηκας στα νησιά) διατηρεί το αρχαίο του όνομα από τον λαό, ενάντια στην επιστημονική του ονομασία (Φερούλα η κοινή - Ferula communis) που είναι κρύα και πλαδαρή. Το φυτό είναι στενά συνδεδεμένο με τις αρχαίες μας παραδόσεις.

Οι ξεροί βλαστοί του νάρθηκα είναι πανάλαφροι αλλά πολύ ανθεκτικοί. Με αυτούς έφτιαχναν μέχρι πρόσφατα αυτοσχέδια καθίσματα (σκαμνιά, κλπ). Το σαρκώδες περιεχόμενο των βλαστών του καίγεται πολύ αργά, γι' αυτό από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τους βλαστούς του άρτηκα για να διατηρούν και να μεταφέρουν την φωτιά. Στην αρχαιότητα έφτιαχναν πυρσούς από νάρθηκα. Τέτοιους πυρσούς εμφανίζονται στις αγγειογραφίες να κρατούν οι μαινάδες στις γιορτές για τον Διόνυσο. Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις, ο Προμηθέας έφερε την φωτιά στους ανθρώπους μέσα σε βλαστούς από νάρθηκα.

Ο νάρθηκας ανήκει στην ίδια οικογένεια (Σκιαδανθή) με το καρότο. Είναι πολυετές φυτό. Τον χειμώνα αναπτύσσεται στην βάση των ξερών βλαστών του ένα είδος πολύ νόστιμων μανιταριών, οι «αρτηκίτες», που πολλές φορές παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Συνήθως φυτρώνει σε χωράφια, πλαγιές και άκρες δρόμων. Φέτος οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει πολύ τους άρτηκες στην Αττική, που εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς στις ακτές. Στα Λεγραινά (φωτογραφία πάνω) έχουν σχηματίσει πραγματικό δάσος. Ακολουθεί μια περιήγηση στις ακτές της Αττικής.

Ένας άρτηκας έχει φυτρώσει πάνω στον παραλιακό δρόμο του Σουνίου στην παραλία Καλυβίων

Μια συστάδα από άρτηκες στο Πόρτο Ράφτη (15/03/2008)

Μια πλαγιά κατάφυτη με άρτηκες, λίγο μετά την Ανάβυσσο

Άρτηκες κρεμασμένοι πάνω από την θάλασσα στην ακτή μετά την Ανάβυσσο...

5 σχόλια:

IxNiLaTiS είπε...

Πολύ ωραία δουλειά …
Καλό θα ήταν να έβαζες και μια κοντινή φωτογραφία που να δείχνει λεπτομέρειες από το λουλούδι.

Ανώνυμος είπε...

ωραία δουλειά αλλά λείπει η γεωγραφική κατανομή στην Ελλάδα

Ανώνυμος είπε...

ωραία δουλειά αλλά λείπει η γεωγραφική κατανομή στην Ελλάδα

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν παντού στην Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον! δεν ήξερα οτι είχε τέτοια συχνότητα. Μια διορθωση μονο, στις απεικονισεις του Διονυσου μου φερουν τον θύρσο, δεν ειναι φλεγόμενος, κουκουνάρι είναι στην κορυφή, ως σπορος που βγαινει απο το φαλλικό στέλεχος που εινια ο κορμός του νάρθηκα.