ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008

Matthiola sinuata - άγρια βιολέτα

Σούνιο - Sounion
14/03/2008

Η αγριοβιολέτα «Ματθιόλα η κολπωτή» (Matthiola sinuata) ανήκει στην οικογένεια των ΣΤΑΥΡΑΝΘΩΝ ή ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΩΝ (CRUCIFERAE). Είναι φυτό διετές, με φύλλα πτεροσχιδή και χείλη στραμμένα προς τα πάνω (κολπωτά), εξ ού και τ' όνομα του είδους. Άνθη μεγάλα μέχρι 2,5εκ., εύοσμα με χρώμα κυανώδες (βιολετί). Προτιμά βραχώδεις πλαγιές κοντά στην θάλασσα, όπως τα φυτά των φωτογραφιών κοντά στο Σούνιο. Καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό. Ανθίζει από τον Μάρτιο.

Σούνιο - Sounion
14/03/2008

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2008

Orchis pauciflora

Πάρνηθα 08/04/2008

Η ορχιδέα η ολιγανθής (Orchis pauciflora) είναι μικρό φυτό. Έχει άνθη λευκοκίτρινα με σκουροκόκκινες κηλίδες. Ανθίζει από τον Μάρτιο σε φρυγανότοπους και γενικά σε πετρώδεις τοποθεσίες.


Η εξάπλωση του είδους από το http://www.elisajeanluc.fr/orchidees_nature/orchis/orchis_pauciflora.htm

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008

Ferula communis - νάρθηκας, άρτηκας

Σούνιο 14/03/2008 Sounion

Ο νάρθηκας (άρτηκας στα νησιά) διατηρεί το αρχαίο του όνομα από τον λαό, ενάντια στην επιστημονική του ονομασία (Φερούλα η κοινή - Ferula communis) που είναι κρύα και πλαδαρή. Το φυτό είναι στενά συνδεδεμένο με τις αρχαίες μας παραδόσεις.

Οι ξεροί βλαστοί του νάρθηκα είναι πανάλαφροι αλλά πολύ ανθεκτικοί. Με αυτούς έφτιαχναν μέχρι πρόσφατα αυτοσχέδια καθίσματα (σκαμνιά, κλπ). Το σαρκώδες περιεχόμενο των βλαστών του καίγεται πολύ αργά, γι' αυτό από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τους βλαστούς του άρτηκα για να διατηρούν και να μεταφέρουν την φωτιά. Στην αρχαιότητα έφτιαχναν πυρσούς από νάρθηκα. Τέτοιους πυρσούς εμφανίζονται στις αγγειογραφίες να κρατούν οι μαινάδες στις γιορτές για τον Διόνυσο. Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις, ο Προμηθέας έφερε την φωτιά στους ανθρώπους μέσα σε βλαστούς από νάρθηκα.

Ο νάρθηκας ανήκει στην ίδια οικογένεια (Σκιαδανθή) με το καρότο. Είναι πολυετές φυτό. Τον χειμώνα αναπτύσσεται στην βάση των ξερών βλαστών του ένα είδος πολύ νόστιμων μανιταριών, οι «αρτηκίτες», που πολλές φορές παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Συνήθως φυτρώνει σε χωράφια, πλαγιές και άκρες δρόμων. Φέτος οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει πολύ τους άρτηκες στην Αττική, που εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς στις ακτές. Στα Λεγραινά (φωτογραφία πάνω) έχουν σχηματίσει πραγματικό δάσος. Ακολουθεί μια περιήγηση στις ακτές της Αττικής.

Ένας άρτηκας έχει φυτρώσει πάνω στον παραλιακό δρόμο του Σουνίου στην παραλία Καλυβίων

Μια συστάδα από άρτηκες στο Πόρτο Ράφτη (15/03/2008)

Μια πλαγιά κατάφυτη με άρτηκες, λίγο μετά την Ανάβυσσο

Άρτηκες κρεμασμένοι πάνω από την θάλασσα στην ακτή μετά την Ανάβυσσο...

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008

Astragalus monspessulanus

Πάρνηθα (Βαρυμπόμπη) - Parnis
16/03/200
8

Πολυετές φρύγανο με εξάπλωση στη νότια Ευρώπη. Ανήκει στην υποοικογένεια των Ψυχανθών (οικογένεια Χέδρωπα - LEGUMINOSAE), που έχουν ονομαστεί έτσι από την εμφάνιση του άνθους τους. Οι αστράγαλοι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο γένος, με πολλά αυτοφυή και ενδημικά είδη στην Ελλάδα.
.

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008

Ophrys sicula

Γαλάτσι - Τουρκοβούνια
Galatsi (Athens)
17/03/2008

Δαφνί 08/03/2008 όρος Αιγάλεω

Κοινή στη Νότια Ελλάδα και το Αιγαίο είναι η ορχιδέα «Οφρύς η σικελική» (Ophrys sicula), που σε πολλά μέρη λέγεται και «κίτρινο μελισσάκι». Ανήκει στην ομάδα Ophrys lutea (=κίτρινη) και είναι παρόμοια με την Ophrys phryganae (των φρυγάνων) που είναι πολύ κοινή στα νησιά. Αν και κοινή στην ελληνική φύση η «Οφρύς η σικελική», έχει την σημασία του το γεγονός ότι ανθίζει μέσα στην αστική ζώνη της Αθήνας.

Η «Οφρύς η σικελική» είναι λεπτοκαμωμένο φυτό με αδύνατο βλαστό, ο οποίος κατά την άνθηση ψηλώνει αρκετά. Το άνθος είναι κίτρινο και το σκούρο σημάδι του (που λέγεται θυρεός) είναι ελαφρώς τριχωτό με σκούρο καφέ χρώμα. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο για τις άγριες αυτοφυείς ορχιδέες της Ελλάδας του γιατρού Ζήση Αντωνόπουλου από την Θεσσαλονίκη ή κάνοντας κλικ εδώ.

Η Ophrys sicula δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις και την βρίσκουμε σε πευκοδάση, χορτολίβαδα, φρυγανότοπους, ελαιώνες, κ.α. Ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου, με αρχή από τις νότιες περιοχές.

Υμηττός - Hymittos
06/03/2008

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008

Κυκλάμινα και αρχαίο θέατρο

Η Λαυρεωτική συνδυάζει σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία με μια εκπληκτική άγρια φύση. Η φίλη του μπλοκ Vanda από την Κομοτηνή μου έστειλε τρεις φωτογραφίες που συνδυάζουν τα δύο αυτά χαρακτηριστικά. Ένα κυκλάμινο ανθίζει μέσα από τους βράχους στο αρχαιότερο λίθινο θέατρο του κόσμου στο Θορικό του Λαυρίου.Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008

Βόλτα στο δασόκτημα Συγγρού (Κηφισσιά-Μαρούσι)

Το δασόκτημα Συγγρού βρίσκεται στα σύνορα Αμαρουσίου και Κηφισσιάς (με δύο "σσ", γιατί το όνομα είναι αρχαίο). Έχει έκταση 950 στρέμματα και αποτελείται από ελαιώνες, αμυγδαλεώνες και τμήματα φυσικού δάσους χαλεπίου πεύκης. Παρότι δέχεται καθημερινά μεγάλη πίεση από δεκάδες επισκέπτες, διατηρεί ακόμα πολλά από τα χαρακτηριστικά του δάσους που από την Πεντέλη απλωνόταν προς το Λεκανοπέδιο. Περισσότερες πληροφορίες για το δασόκτημα Συγγρού υπάρχουν στον ιστότοπο «Φίλοι του Δάσους Συγγρού». Για τώρα, ας κάνουμε μια μικρή γνωριμία με τον χώρο στις αρχές της άνοιξης.

Ελαιώνες και πευκώνες

Στην ρίζα μια ελιάς βρίσκεται σε πλήρη άνθηση η νεραγκούλα η συκώδης

Κι εδώ το άνθος της νεραγκούλας

Αμυγδαλεώνας με φόντο τα συγκροτήματα γραφείων της λεωφόρου Κηφισσίας

Βόλτα στους αμυγδαλεώνες

Ανθισμένες αμυγδαλιές

Άνθη αμυγδαλιάς

Η Globularia alypum είναι φαρμακευτικό φυτό

Οι πολλές χελώνες του δασοκτήματος Συγγρού έχουν αρχίσει τις βόλτες

Πυκνό χαλί από τις χειμωνιάτικες μαργαρίτες Bellis annua

Η Veronica persica, μικρό αλλά όμορφο αγριολούλουδο

Αυτή είναι η κερίνθη η μεγάλη


Η συνέχεια για το δασόκτημα Συγγρού στην μέση της άνοιξης με ορχιδέες και άλλα αγριολούλουδα...
.

Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2008

Anemone pavonina

Δασόκτημα Συγγρού
Kifissia - Amarousion
03/03/2008

Η ανεμώνη αυτή συναντιέται στην Αττική συνήθως με ρόδινα άνθη. Ανθίζει από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαΐου σε αγρούς και φρύγανα.

Globularia alypum - στουρέκι

Πάρνηθα - Parnis
02/03/2008

Η Globularia alypum κοινώς ονομάζεται στουρέκι και σιδέρι. Είναι αειθαλής, πολύκλαδος θάμνος, με μεγάλα ανθοφόρα κεφάλια, χρώματος κυανού-ιώδους. Είναι φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα για τις καθαρτικές τους ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης υποστήριζε ότι ήταν άριστο καθαρτικό της χολής. Φυτρώνει σε πετρώδεις και χέρσες τοποθεσίες, φρύγανα και θαμνότοπους. Ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάρνηθα - Parnis
02/03/2008
Πάρνηθα - Parnis
02/03/2008
Δασόκτημα Συγγρού
Kifissia-Amarousion

03/03/2008

Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2008

Barlia robertiana - ορχιδέα του Ρόμπερτ (γιγαντορχιδέα)

Λαύριο - Lavrion
26/02/2008

Είναι η μεγαλύτερη ορχιδέα κι αυτή που ανθίζει από τις πρώτες. Επίσης έχει μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα και στην Αττική εισχωρεί ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, όπως συμβαίνει στο Δασόκτημα Συγγρού, στα σύνορα Κηφισιάς-Αμαρουσίου, αλλά και στην Φιλοθέη. Οι φωτογραφίες του ποστ προέρχονται από την Λαυρεωτική, η οποία προηγείται από τις άλλες περιοχές της Αττικής περίπου δύο εβδομάδες στην ανοιξιάτικη άνθηση.Η Barlia robertiana φτάνει και ξεπερνάει το μισό μέτρο. Έχει φύλλα μεγάλα και άνθη σε πυκνή ταξιανθία με διάφορα χρώματα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Φυτρώνει σε φρύγανα, ελαιώνες, πετρώδεις τοποθεσίες, ξέφωτα δασών...

Λαύριο - Lavrion
26/02/2008
Λαύριο - Lavrion
26/02/2008