Δήλεσι 23/05/2013
Η Κινάρα η ακανθίσκη (Cynara cardunculus L. 1753) είναι η άγρια αγκινάρα που είναι αυτοφυής στην Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο.
Θεωρείται ότι την αναφέρει από τον 4ο αιώα π.Χ. ο Θεόφραστος με το όνομα «κάκτος», αν και η ακριβής ταυτότητα του φυτού που περιγράφει θεωρείται αβέβαιη.
Έχει ρίζα πασσαλώδη που εισχωρεί βαθιά στο έδαφος. Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, γκριζωπά στο κάτω μέρος. Βλαστός μακρύς με διακλαδώσεις.
Εδώδιμη από την αρχαιότητα, οπότε και άρχισε να καλλιεργείται. Αυτό που τρώγεται είναι το άνθος της και για την ακρίβεια το μπουμπούκι, μετά από κατάλληλο καθαρισμό. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες.
Εξάπλωση: Ιόνιο, Νότια Πίνδος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησσος, Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο.
Βιότοπος: καλλιέργειες, αγροί.
Άνθιση από τον Μάιο.
Ετυμολογία:
Cynara> κινάρα, φυτό που αναφέρουν ο Διουσκουρίδης και ο Γαληνός = Κινάρα.
cardunculus > carduus, αγκάθι = ακανθίδα, ακανθίσκη (ή φυτό παρόμοιο με γαϊδουράγκαθο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου