ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Η Πεντέλη που ήδη έχουμε χάσει

Την παραμονή της Παναγίας (14/08/2007) πήγαμε στο τελευταίο χωριό της Πεντέλης, την Σταμάτα, που διατηρεί κάποια κομμάτια από το ωραίο παρελθόν του βουνού Αποφασίσαμε να πάμε, κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο στην πολύπαθη βορειοανατολική Αττική πριν καταλήξουμε στην Σταμάτα για την περιφορά της εικόνας της Παναγίας από το ναό του χωριού που γιόρταζε και, φυσικά, για το αυθεντικό κοκορέτσι που συνεχίζουν να κάνουν οι παλιές ταβέρνες της Σταμάτας. Στο αυτοκίνητο έχω πάντοτε (από επαγγελματική συνήθεια) μία μίνι ψηφιακή κάμερα και σταμάτησα σε δύο σημεία της Πεντέλης για μερικές φωτογραφίες, έτσι για να υπάρχουν. Στην φωτογραφία πάνω φαίνονται οι ανατολικονότιες καμένες πλαγιές της Πεντέλης, στην συνέχεια το σκανδαλώδες Ντράφι με τις αυθαίρετες βίλες και στο βάθος τα Μεσόγεια με τον Υμηττό και την Μερέντα στα πλάγια.


Αυτή είναι μια πιο κοντινή εικόνα των καμένων ανατολικονότιων υπωρειών της Πεντέλης με το Ντράφι να ακολουθεί. Το Ντράφι είχε κοπεί σε οικόπεδα και πουληθεί ενόσω ο λόφος ήταν δάσος. Οι φωτιές απλώς έδειξαν τα αυθαίρετα και τις βίλες. Οι καμένες πλαγιές της Πεντέλης, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, έχουν αρχίσει να ξαναπρασινίζουν με φυσική αλλά και τεχνητή αναδάσωση. Τι να το κάνουμε όμως... Το καταπληκτικό δάσος της Πεντέλης έχει χαθεί οριστικά και αν ξαναγίνει θα το χαρεί η τρίτη γενιά από μας.

Μπροστά φαίνονται τα πεύκα από την φυσική αναγέννηση του δάσους. Πιο κάτω η βλάστηση έχει ενισχυθεί με τεχνητή αναδάσωση που την πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι με πολλά εκατομμύρια. Στην φωτογραφία υπάρχει όμως μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Είναι οι πυλώνες και τα σύρματα της ΔΕΗ που περνάνε από τις πλαγιές. Περισσότερα στην επόμενη φωτογραφία...


Σ' αυτή την μεγέθυνση τμήματος της προηγούμενης φωτογραφίας φαίνονται καθαρά οι πυλώνες και οι γραμμές της ΔΕΗ που περνάνε μέσα από το αναγεννώμενο δάσος, όπως περνούσαν και από το παλιό ώριμο πευκοδάσος πριν καεί. Πολλές από τις εκρήξεις στην χθεσινή φωτιά της Πεντέλης οφείλονταν στις γραμμές της ΔΕΗ. Πότε, αλήθεια, η όποια κυβέρνηση θα αποδώσει στην (ακόμα) κρατική ΔΕΗ τις ευθύνες που της αναλογούν για τις φοβερές πυρκαγιές που προκαλεί στα δάση μας, όπως έγινε φέτος στην Πάρνηθα, τον Ελικώνα και τα Στύρα;


Φωτογραφία τμήματος της βόρειας Πεντέλης από τον Άγιο Πέτρο. Πριν τις πυρκαγιές υπήρχε ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος. Σήμερα έχουν διασωθεί δυο συστάδες πεύκα στην ρεματιά και σε κάποιες πλαγιές έχουν βγει πευκάκια αλλά το τοπίο είναι γενικά διαβρωμένο από την βροχή και τον αέρα. Το τραύμα στο βουνό είναι πολύ μεγάλο. Κάποιος έχει περιφράξει μια μεγάλη έκταση (στο κέντρο της φωτογραφίας) με το απαραίτητο κτίσμα...

Αυτό είναι το φυσικό ανάγλυφο στην πίσω βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Σε μερικές πλαγιές η φυσική αναγέννηση του πευκοδάσους είναι πολύ έντονη. Πολύ έντονη όμως είναι σε άλλα σημεία η διάβρωση. Όπως και να έχει όμως το πευκοδάσος της Πεντέλης για μας αποτελεί ανάμνηση.

Ας τελειώσουμε με μια πανοραμική φωτογραφία του νότιου Ευβοϊκού από την Πεντέλη, που δίνει και μια υποψία για τον απίστευτο βιασμό που έχει υποστεί από τις αυθαιρεσίες και τον τσαμπουκά των κάθε λογής Ελλνηναράδων η Αττική. Φυσικά με την συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών και την συνενοχή πολιτικών και κυβερνήσεων. Σε πρώτο επίπεδο φαίνονται οι καμένες πλαγιές της Πεντέλης. Στην μέση διακρίνονται η παραλία του Σχοινιά, το σπάνιο δάσος με τις κουκουναριές (γεμάτο αυθαίρετα και σκουπίδια) και πιο πίσω οι βίλες του οικοδομικού συνεταιρισμού δικαστών και εισαγγελέων. Στο βάθος τα (ιδιωτικά) νησάκια Πεταλιοί και η Εύβοια.

Η χθεσινή φωτιά στην Πεντέλη ήταν μία χαριστική βολή. Η Πεντέλη έχει δολοφονηθεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια από τις πωλήσεις δασών που έκανε η Εκκλησία δια της Μονής Πεντέλης, από την παράνομη, καταχρηστική και πάντως αντισυνταγματική δράση των οικοδομικών συνεταιρισμών (ανάμεσά τους και των πολιτικών που έχτισαν την... Πολιτεία) και από τις πυρκαγιές.

Αν υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα, στο οποίο η Τουρκοκρατία με τα φιρμάνια και τις σουλτανικές δωρεές (στην Εκκλησία) και με την αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή και σκανδαλώδη δράση και ζωή των κοτσαμπάσηδων (φραγκάτοι, πλουτοκράτες, φοροφυγάδες, διακινητές μαύρου χρήματος, διεφθαρμένα στελέχη του κρατικού μηχανισμού) ζει και βασιλεύει, αυτό το μέρος είναι η Πεντέλη...

2 σχόλια:

Jim είπε...

Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποδώσουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει γίνει σε ολόκληρη τη Πεντέλη. Μόνο όσοι γνωρίζουν τη περιοχή από παλιά –πριν τις φωτιές- καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναγίνει εκείνο το εκπληκτικό δάσος.

Αλήθεια, που είναι όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι «φυσιολάτρες» όπου με τόση μαχητικότητα ξεσηκώθηκαν για τη Πάρνηθα με συγκεντρώσεις, με φωνές και με νταούλια ? Η καταστροφή της Πεντέλης έχει συνολικά σαφώς μεγαλύτερη έκταση και κατά συνέπεια μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Περνάει όμως στο ντούκου γιατί ίσως κάποια στιγμή να δοθεί η ευκαιρία και σε αυτούς τους «φυσιολάτρες» να χτίσουν εκεί ένα σπιτάκι. Δεν είναι δρυμός όπου μόνο η πλουτοκρατία μπορεί να παρακάμψει τους νόμους, στη Πεντέλη υπάρχουν ελπίδες να μπορεί να χτίσει ο καθένας. Υποκριτές!

Συγχαρητήρια Νίκο για την ουσιαστική ανάδειξη του θέματος του περιβάλλοντος χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς, χωρίς λαϊκισμούς και προσωπική προβολή. Οι φωτογραφίες που παραθέτεις σε άλλα ποστ είναι συγκλονιστικές και χτυπάνε στη ρίζα του προβλήματος αναδεικνύοντας τη σαπίλα του συστήματος.

Ανώνυμος είπε...

μετα τις 22/08 ολα παλι σταχτη στην κυριολεξια ταφαπλακα απο το γραμματικο εως την παλληνη και απο αγιο στεφανο-δροσια-διονυσο εως τα παραλια μαραθωνα - νεας μακρης...δηλαδη 35-40 χλμ σε μηκος και 25-30 χλμ σε πλατος ..212000 στρ σταχτη....

οποτε μαλλον το blog πρεπει να αλλαξει γιατι οι φωτος της οποιας αναγεννησης μεχρι το 2007 ανηκουν στο παρελθον