ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Urtica dioica Urtica Urens τσουκνίδα

Γαλάτσι 05/02/2008 Galatsi

Αυτό που ξεχωρίζει τη τσουκνίδα και στο οποίο οφείλει το αρχαίο (κνίδη) και το νέο της όνομα, είναι ότι το άγγισμα της μας τσούζει το δέρμα. Το φαινόμενο οφείλεται στις λεπτές τρίχες που έχει στα φύλλα και τους βλαστούς της. Στην άκρη τους έχουν ένα πολύ εύθραυστο σφαιρίδιο (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) με τις καυστικές ουσίες ισταμίνη και ακετυλοψολίνη. Οι τρίχες εισχωρούν στο δέρμα μας, τα σφαιρίδια σπάνε και το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους μας: ξυνόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, με τις ουσίες που περιέχει θεωρείται πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο από την αρχαιότητα. Περιέχει σίδηρο, πυρίτιο, κάλιο, θείο, μαγγάνιο. Τα φύλλα της έχουν μυρμηκικό οξύ, τανίνες, βιταμίνες Α και C. Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σε γυναικολογικά προβλήματα και ο Διοσκουρίδης για τις γάγγραινες, τα καρκινικά έλκη, την πνευμονία και τα αναπνευστικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται από την λαϊκή ιατρική (και όχι μόνο) για τις αιμοστατικές, γαλακτογόνους, αντιαναιμικές, αντιδιαβητικές, διουρητικές ιδιότητές της. Η χρήση της ως φάρμακου συνεχίζεται από την ομοιοπαθητική. Συλλέγονται τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί του φυτού. Οι καυστικές ουσίες εξουδετερώνονται με 15 λεπτά βράσιμο σε άφθονο νερό, οπότε η τσουκνίδα γλυκαίνει και τρώγεται.

Από την αρχαιότητα τρώγεται η τσουκνίδα. Ο Ησίοδος, που περιγράφει την αγροτική ζωή της εποχής του, συνιστούσε να «τρως τσουκνίδα για να προστατεύεσαι από τις αρρώστιες όλο το χρόνο». Στη Θεσσαλία και την Ήπειρο κάνουν τσουκνιδόπιτες και στη Βέροια τσουκνοδοπίλαφο. Στη Θράκη φτιάχνουν σούπες μαζί με δυόσμο. Αλλού τη μαγειρεύουν όπως το σπανάκι.

3 σχόλια:

Ξωτικό είπε...

πολύ ωραία ανάρτηση! πρόσφατα έκανα κι εγώ μία θεραπεία με τσουκνίδα, και είχα θεαματικά αποτελέσματα: αύξηση ενέργειας, αποτελέσματα στο ορμονικό μου, αίσθηση κορεσμού (δεν χρειαζόμουν μεγάλη ποσότητα τροφής), καθαρότερα ούρα, αλλάγή του pH στο έντερο(πιο αλκαλικό) και φυσικά αύξηση του αιματοκρίτη...
και ως ανθοϊαμα, η τσουκνίδα είναι πολύτιμη, για τους ανθρώπους που βιώνουν διαζύγια, για τα παιδιά των χωρισμένων οικογενειών...

στο μεταξύ, η τσουκνίδα φυτρώνει όπου υπάρχει διαταραγμένο έδαφος, είναι φυτό που εργάζεται για να επαναφέρει την ισορροπία και στο χώμα!

nik είπε...

Ελπίζω η θεραπεία να εξαντλήθηκε στον αιματοκρίτη και όχι σε διαζύγια :-)

Ξωτικό είπε...

άλλο το χόρτο, άλλο το ανθοϊαμα!!!