ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Matricaria chamomilla χαμομήλι


Χαμομήλι ονομάζουμε μια μικρή μαργαρίτα που ανθίζω χάμω στα έδαφος και έχει άρωμα που μοιάζει με το μήλο. Η ονομασία είναι αρχαίο (χαμαί+μήλο) και την ερμηνεία την έχει δώσει ο Γαληνός ήδη από την όψιμη αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος ονομάζει το χαμομήλι «Άνθεμον το αφυλλανθές», κατ’ αντίθεση με το «Άνθεμον το φυλλώδες» που είναι οι μαργαρίτες με ψηλούς βλαστούς. Πράγματι, η ανθοφορία του χαμομηλιού είναι τόσο πυκνή ώστε δεν φαίνονται τα φύλλα του και δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει φύλλα και είναι «αφυλλανθές». Το επιστημονικό του όνομα είναι Χαμαίμηλον το περιτμημένο (recutita) με συνώνυμο το Matricaria chamomilla L.

Το χαμομήλι είναι δημοφιλές και βασικό θεραπευτικό βότανο από τα προϊστορικά χρόνια. Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και οι άλλοι αρχαίοι γιατροί το χρησιμοποιούσαν ως άριστο αντισηπτικό και καταπραϋντικό φάρμακο για ένα πλήθος παθήσεων. Το χαμομήλι περιέχει αιθέριο έλαιο, φλαβονοειδή, κουμαρίνες και χολίνη. Το εκχύλισμα του χαμομηλιού και σήμερα έχει σημαντική χρήση για κομπρέσες στα μάτια και πλύσεις του στόματος και των αυτιών. Είναι χαλαρωτικό και ηρεμιστικό. Φαρμακευτικά είναι τα άνθη του χαμομηλιού που έχουν ιδιότητες αντιφλογιστικές, χωνευτικές, σπασμολυτικές, επουλωτικές, αντιφυσητικές, αντιαλλεργικές, λιποδιαλυτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις. Είναι ομοιοπαθητικό φάρμακο. Το χαμομήλι φύεται άφθονο στην Ευρώπη.

Ανθεμίδες
Το γένος Ανθεμίς ο Θεόφραστος το έχει περιγράφει από την αρχαιότητα με το όνομα «Άνθεμον το αφυλλανθές». Στην Ελλάδα αυτοφύονται 40 είδη, από τα οποία τα 13 είναι ενδημικά. Πιο κοινή είναι η Ανθεμίς της Χίου (Anthemis chia). Η Ανθεμίς η βαφική (Anthemis tinctoria) ξεχωρίζει για τις βαφικές της ιδιότητες, ενώ το υπέργειο τμήμα και η ρίζα της χρησιμοποιείται ως επουλωτικό βότανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: