ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Cyclamen graecum subsp. graecum

Υμηττός 01/09/2009 Hymittos

Το ελληνικό κυκλάμινο (Cyclamen graecum) είναι φθινοπωρινό είδος. Σχηματίζει πολύ ωραία μπουκέτα, που στα μέσα φθινοπώρου γεμίζουν με την λευκορόδινη παρουσία τους όλα τα βουνά της Αττικής.

Τα πρώτα βιαστικά κυκλάμινα, όπως αυτό της φωτογραφίας, αρχίζουν να ανθίζουν στα τέλη Αυγούστου σε σκιερές θέσεις και στην ορεινή ζώνη, χωρίς να περιμένουν τα πρωτοβρόχια και με την θερμοκρασία να παραμένει υψηλή. Οι κονδυλώδεις ρίζες τους, που βρίσκονται σε νάρκωση το καλοκαίρι, προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Παρότι το ελληνικό κυκλάμινο είναι κοινό σε όλη την παραλιακή Ελλάδα, προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Γι' αυτό αν δείτε κάποια κυρία (συνήθως) να έχει κόψει μπουκετάκι με κυκλάμινα στον Υμηττό, υπενθυμίστε της ότι δεν πρέπει να κόβει λουλούδια, γιατί και τα κυκλάμινα και το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία. Θα μου πείτε: τα κυκλάμινα σε μάραναν. Ε, κάποτε όλοι κάνουμε μια αρχή...

3 σχόλια:

ecobubble είπε...

Καλησπέρα, ο Υμηττός τώρα είναι γεμάτος κυκλάμινα. Είχα πάει για περπάτημα πριν λίγες ημέρες.. Από την μεριά της Αγίας Παρασκευής και προς Χολαργό το μαγικό βουνό είναι όλο μωβ...και είχαν πέσει οι κυρίες με τα "μούτρα"...Δεν ήξερα ότι προστατεύεται..Την επόμενη φορά θα σε επικαλεστώ ευγενικά :)

nik είπε...

Λίγη «ευγένεια», ποτέ δεν βλάπτει :-)

ξωτικό είπε...

...τα παλιά χρόνια, αυτή την εποχή, χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια σαν 'δείκτες' για να βγάλουν το βολβό του κυκλάμινου, που χρησιμοποιείτο (ξερός και πολτοποιημένος) για κρυώματα, βήχα, και γενικά παθήσεις του αναπνευστικού. Ενας-δύο βολβοί έφταναν για κάθε σπίτι, λέει. Εκείνες τις παλιές εποχές (πριν 60-70 χρόνια) που δεν υπήρχαν 'αντιβηχικά' σιρόπια με γεύση φράουλα, κεράσι, κτλ, τίγκα στη ζάχαρη και στη χημεία...