ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Cyclamen graecum subsp. graecum

Υμηττός 01/09/2009

Το Κυκλάμινο το ελληνικό (Cyclamen graecum Link. 1834 subsp. graecum) είναι κονδυλώδες φυτό Ελλάδας, Μικράς Ασίας και Κύπρου.
Έχει ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα με εξαίρεση την Πίνδο
Κόνδυλος σφαιρικός με χοντρό και άγριο φλοιό. Ρίζες χοντρές, σαρκώδεις.
Τα φύλλα βγαίνουν προς το τέλος της ανθοφορίας. Είναι μεγάλα, καρδιοειδή, με την κάτω επιφάνειά τους πορφυρή και την επάνω σκουροπράσινη με ανταύγειες ανοιχτοπράσινες ή ασημί και διάφορα σχέδια.
Άνθη ρόδινα σε διάφορες αποχρώσες και στην βάση τους πορφυρά, πολλά, σε μακρύ ποδίσκο, δίχως φύλλα. Τα άνθη γέρνουν προς τα κάτω, ενώ τα πέντε πέταλα (λοβοί της στεφάνης) στρέφονται προς τα πίσω και πάνω. Στην βάση κάθε πέταλου υπάρχουν «ωτιόμορφα εξαρτήματα» (αυτάκια).
Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο σε βραχώδεις και πετρώδεις περιοχές, φρυγανότοπους, θαμνώνες, συνήθως σε ηλιόλουστες θέσεις.

*** Στην Ρόδο φύεται το υποείδος anatolicum και στην Κρήτη (νομός Χανίων) το υποείδος candicum, ενδημικά και τα δύο.

Ετυμολογία
Cyclamen > κυκλάμινος > κύκλος - από τους τέλειους κύκλους που κάνουν οι καρποφόροι βλαστοί καιη στεφάνη.
graecum > Graecia (το όνομα της Ελλάδας στα λατινικά) > Γραικός.
...

3 σχόλια:

ecobubble είπε...

Καλησπέρα, ο Υμηττός τώρα είναι γεμάτος κυκλάμινα. Είχα πάει για περπάτημα πριν λίγες ημέρες.. Από την μεριά της Αγίας Παρασκευής και προς Χολαργό το μαγικό βουνό είναι όλο μωβ...και είχαν πέσει οι κυρίες με τα "μούτρα"...Δεν ήξερα ότι προστατεύεται..Την επόμενη φορά θα σε επικαλεστώ ευγενικά :)

nik είπε...

Λίγη «ευγένεια», ποτέ δεν βλάπτει :-)

ξωτικό είπε...

...τα παλιά χρόνια, αυτή την εποχή, χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια σαν 'δείκτες' για να βγάλουν το βολβό του κυκλάμινου, που χρησιμοποιείτο (ξερός και πολτοποιημένος) για κρυώματα, βήχα, και γενικά παθήσεις του αναπνευστικού. Ενας-δύο βολβοί έφταναν για κάθε σπίτι, λέει. Εκείνες τις παλιές εποχές (πριν 60-70 χρόνια) που δεν υπήρχαν 'αντιβηχικά' σιρόπια με γεύση φράουλα, κεράσι, κτλ, τίγκα στη ζάχαρη και στη χημεία...