ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Rosmarinus officinalis δεντρολίβανο

Υμηττός - Hymittos

Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis – ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός) είναι ισχυρό αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, με πολλές χρήσεις στην αρχαία και λαϊκή ιατρική. Στην μαγειρική πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις ή άλλες παρενέργειες.

Είναι ένας αειθαλής και πολυετής θάμνος, αυτοφυής στην Μεσόγειο. Τον βρίσκουμε επίσης σε πάρκα και αναδασωμένες περιοχές, από τεχνητές φυτεύσεις που έχουν γίνει. Χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα του, που είναι γραμμοειδή, μαλακά, γκριζοπράσινα, με μια ευχάριστη μυρωδιά όταν τα τρίψουμε με το χέρι μας. Η συγκομιδή του γίνεται όλο τον χρόνο, αλλά η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Κόβονται τα ανώτερα μέρη των βλαστών.

Σαν φαρμακευτικό χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την ατονία της καρδιάς, την επούλωση πληγών και τραυμάτων, την τριχόπτωση, την δυσεντερία και τους ρευματισμούς. Στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται και το αρωματικό λάδι που παράγεται από το φυτό.

Σαν άρτυμα προσθέτει γεύση σε φαγητά με κρεατικά και ψάρια. Αποτελεί το βασικό συστατικό της σάλτσας «σαβόρι» (μαζί με ελαιόλαδο, ξύδι και αλεύρι) που χρησιμοποιείται κυρίως σε ψάρια.


1 σχόλιο:

Artanis είπε...

Κάποια στιγμή άμα μπορείς, δώσε και πληροφορίες για το Ελένιο...Νομίζω οτι επίσης φυτρώνει εκεί...
Καλημέρα απο ΝΖ...