ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Solanum elaeagnifolium - Αγριοντοματιές στην Αθήνα

Γαλάτσι (Βέικος) 25/05/2007 Τουρκοβούνια

Το σολάνο (γερμανός) - Solanum elaeagnifolium ανήκει στο ίδιο γένος με τις πατάτες και τις ντομάτες, γι' αυτό ονομάζεται και αγριοντοματιά. Φωτογραφήθηκε στον τελευταίο λόφο των Τουρκοβουνίων, στην πλαγιά που χωρίζει τό Γαλάτσι με την Φιλοθέη, όπου και υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς. Συγγενικά του είδη είναι ο στύφνος (Solanum nigrum) και η αγριοκαρπουζιά (Solanum rostratum).

Γενικά θεωρείται ζιζάνιο και είναι τοξικό. (Και η άβραστη πατάτα είναι τοξική, περιέχει την δημητηριώδη ουσία σολανίνη). Είναι ζιζάνιο των ανοιξιάτικων φυτών μεγάλης καλλιέργειας, των δενδρωδών καλλιεργειών και του αμπελιού. Θεωρείται από τα πιο ανταγωνιστικά ζιζάνια στις καλλιέργειες του βαμβακιού (Gossypium hirsutum) και της αραχίδας (Arachis hypogaea). Η ζημιά των καλλιεργούμενων φυτών δεν οφείλεται μόνο στον ανταγωνισμό του σολανού, αλλά παράλληλα στις τοξικές ουσίες που εκκρίνει στο περιβάλλον και στο γεγονός ότι τα φυτά του είναι ξενιστές επιβλαβών εντόμων (Lygus hesperus) και μυκήτων (Rhizoctonia solani, Cercospora atromarginalis, Verticillium albo-atrum).

Στην περιοχή των Τουρκοβουνίων (πρανή Κτήματος Βεΐκου) που φωτογραφήθηκε το Solanum elaeagnifolium, φαίνεται ότι σπόροι του μεταφέρθηκαν με τον αέρα και φύτρωσαν σε μέρη που επιχωματώθηκαν με μπάζα, δίπλα στον παλιό, ωραίο φρυγανότοπο όπου κυριαρχεί το θυμάρι.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (*) έδειξε ότι το σολάνο Solanum elaeagnifolium αντέχει την ρύπανση και την πίεση του αστικού περιβάλλοντος και ότι «παρουσιάζει πλαστικότητα ως προς τις στρατηγικές αύξησης και χωροδιάταξης ανάλογα με την ένταση της περιβαλλοντικής πίεσης που δέχεται, η οποία φαίνεται να του προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ειδών».

* Τογρίδου, Α., Σγαρδέλης, Σ. & Παντής, Ι.: "Μελέτη της αύξησης, χωροδιάταξης και φαινο-τυπικής ποικιλότητας του φυτού Solanum elaeagnifolium στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας)

 Γαλάτσι - Βέικος, 13/10/2007

Γαλάτσι - Βέικος, 13/10/2007

7 σχόλια:

Beekeeper είπε...

ωραιο και ενδιαφερον το blog σου νικο. Αραγε μπορεις να λυσεις εσυ την απορια μου σχετικα με το πιο ειναι το δεντρο που απαικονιζω στο blog μου?

nik είπε...

Είναι ένα είδος ακακίας (Albisia julibrissim) με καταγωγή από την Ασία. Μακάρι οι δήμαρχοι να φύτευαν τέτοια δέντρα και όχι καναδικές λεύκες και ευκάλυπτους, που κι αυτά είναι ξενικά αλλά έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Beekeeper είπε...

ευχαριστώ. Πραγματι ειναι καλη επιλογη για δήμους

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, πάρα πολύ ωραίο site!
Θα ήθελα να ζητήσω μια χάρη..
Κάνω μια εργασία για τον Γερμανό και για την ώρα ψάχνω για βιβλιογραφία. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω τον τίτλο που αναφέρεις ως βιβλιογραφική πηγή, υπάρχει περίπτωση να μου στείλεις το κείμενο, αν το έχεις?

nik είπε...

Δύσκολο αυτό που ζητάς βρε Μαρία. Για ξαναψάξε στο Διαδικτυο, θα το βρεις

marios είπε...

Καλησπέρα, ωραία και ενδιαφέρουσα δουλεία. θα μπορούσες να μου πεις σε παρακαλώ που βρήκες την αναφορά ότι το S. Elaeagnifolium είναι ξενιστής του Verticillium albo-atrum; Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

nik είπε...

Αν δεν είναι στη μελέτη που αναφέρω, είναι δύσκολο αυτή την περίοδο να βρω την πηγή