ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2007

Consolida ajacis δίπλα στην άσφαλτο

Περισσός - 21/05/ 2007

Η Consolida ajacis (Κονσολίντα του Αίαντα) και κοινώς «καπουτσίνος», δεν μοιάζει με τους καλλωπιστικούς καπουτσίνους, που έχουν τα φυτώρια και που έχουν μεγάλα στρογγυλά φύλλα. Η Κονσολίντα έχει ψιλά στενόμακρα φύλλα σαν του άνηθου.

Αυτή η πόα με τον όρθιο, ισχυρό βλαστό έχει φύλλα πολυσχιδή με στενούς λοβούς. Τα ζυγόμορφα κυανά ή ιώδη άνθη έχουν μακτύ πλήκτρο και φύονται σε μακρύ βότρυ. Τα μοτίβα πάνω στα πέταλα θυμίζουν Α (άλφα) αφού, σύμφωνα με το μύθο, το φυτό ξεπήδησε από το αίμα του ομηρικού ήρωα Αίαντα, όταν αυτός αυτοκτόνησε. Φυτό κοσμητικό, απαντάται σε αγρους αλλά και σε κήπους.

Η Κονσολίντα του Αίαντα ευδοκιμεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε υψόμετρα μεχρι 800 μέτρα και ανθίζει από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η δική μου πάντως βγάζει συνεχώς άνθη επί δύο βδομάδες, ίσως επειδή την βοήθησαν οι πολλές βροχές του φετεινού Μάη. Φυσικά δεν την αγγίζω, όχι γιατί είναι δηλητηριώδες φυτό, αλλά γιατί δεν μου αρέσει να κόβω τα λουλούδια ακόμα κι απ' τον κήπο μου.

Συνώνυμο του ονόματός της είναι και το Delphinium ajacis κι έτσι, «δελφίνιον», αναφέρει το φυτό στο φυτολογικό του λεξικό ο Π. Γ. Γεννάδιος και διευκρινίζει ότι ονομάσηκε «αιάντειον» (του Αίαντα) από τον Λατίνο ποιητή Οβίδιο.

Είτε είναι Οβιδιακές είτε όχι οι μεταμορφώσεις της τσιμεντούπολης από την άγρια ζωή που επιβιώνει δίπλα στην άσφαλτο, μας προκαλούν να δούμε την γειτονιά, την συνοικία και την πόλη μας με ελεύθερη και πλούσια ματιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: